Μουσεία & Συλλογές > Χρυσοκέντητα άμφια

Το Σκευοφυλάκιο της Μονής, μία δηλαδή από τις αίθουσες του μουσείου της, φιλοξενεί δεκάδες αξιόλογα χρυσοκέντητα άμφια και λειτουργικά υφάσματα, καθώς επίσης και υφάσματα καθημερινής χρήσης.

Aνάμεσα στα χρυσοκέντητα της Mονής σώζονται και αρκετά δημιουργήματα των μοναζουσών της Mονής Παναγίας Mυρσινιωτίσσης, της γυναικείας Μονής την οποία ίδρυσε, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Μονή Λειμώνος, ο άγιος Ιγνάτιος Αγαλλιανός.

Βάσει της Διαθήκης του αγίου Ιγνατίου οι λειμωνιάτες μοναχοί είχαν την υποχρέωση να εφοδιάζουν τις μοναχές της Μονής Μυρσινιωτίσσης με τα προς το ζην απαραίτητα, κυρίως γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, και να τις στηρίζουν οικονομικά διαθέτοντας μέρος των εσόδων από τη διαχείριση της περιουσίας της μονής. Oι μοναχές, οι οποίες φημίζονταν για την ποιότητα των εργοχείρων τους, καθως ήδη από τον 16ο αιώνα λειτουργούσε εντός της μονής σχολή κορασίδων, στην οποία σίγουρα θα δινόταν έμφαση στην οικοτεχνία, ανταπέδιδαν με την ύφανση αμφίων και άλλων ενδυμάτων για τους μοναχούς.

Όπως συνηθιζόταν από τις μοναχές, τα δημιουργήματά τους παρέμειναν ανώνυμα. Δύο από τα ελάχιστα χρυσοκέντητα του λειμωνιακού μουσείου που αποδίδονται με βεβαιότητα στην παραγωγή της Mονής Mυρσινιωτίσσης είναι δύο διακονικά άμφια, έργα του 18ου αιώνος, τα οποία φέρουν (και τα δύο) την επιγραφή «πόνημα Θεοδοσίας μοναχής».

<< 1 2 >>