Μοναστηριακό Συγκρότημα > Μετόχι Σωτήρος Χριστού

Ένα από τα λειμωνιακά μνημεία του 16ου αιώνα είναι ο ναΐσκος του Μετοχίου του Σωτήρος Χριστού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τη Μονή Λειμώνος.

Από το παλαιό μετόχι σώζεται σήμερα μόνο ο ναός του, αφιερωμένος στη Mεταμόρφωση του Σωτήρος, χτισμένος και αγιογραφημένος τον 16ο αιώνα. Από το αγιογραφικό πρόγραμμα του ναού σώζονται σήμερα μόνο δύο λατρευτικές παραστάσεις στο κτιστό τέμπλο και αυτές σε κακή κατάσταση, καθώς και ένα σπάραγμα από την παράσταση του Mελισμού, το οποίο έχει μεταφερθεί στο μουσείο της Mονής Λειμώνος. Oι δύο σωζόμενες παραστάσεις είναι της Παναγίας, ένθρονης, στον τύπο της Oδηγήτριας, και του Xριστού, ο οποίος εικονίζεται επίσης ένθρονος. Πάνω από την παράσταση της Θεοτόκου υπάρχει επιγραφή με τη χρονολογία 13 Σεπτεμβρίου 1577 μ.X.

Το Μετόχι του Σωτήρος Χριστού, όπως και το γειτονικό Μετόχι των Αγίων Αναργύρων, έχουν ενοικιαστεί από το Νορβηγικό University of Agder, το οποίο τα αξιοποιεί για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Στο Μετόχι του Σωτήρος Χριστού λειτουργεί από το 2003 το ερευνητικό κέντρο “Χριστός” , ενώ στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων λειτουργεί από το 1993 το κέντρο σπουδών “Μετόχι”.

<< 1 >>