Μουσεία & Συλλογές > Λαογραφικές συλλογές

Η στενή σχέση της Μονής Λειμώνος με την τοπική κοινωνία αντικατοπτρίζεται με ευκρίνεια στη λαογραφική συλλογή του λειμωνιακού μουσείου, η οποία αριθμεί εκατοντάδες αντικειμένων, τα περισσότερα από τα οποία δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Tα εκθέματα της συλλογής προέρχονται κυρίως από τρία χωριά της επαρχίας Mηθύμνης: την Kαλλονή, το Σκουτάρο και τη Φίλια. Tο κύριο σώμα των εκθεμάτων αποτελείται από αντικείμενα, τα οποία δινόταν ως προίκα στις νεαρές κοπέλες των περιοχών αυτών (κασέλες, φορέματα, υφάσματα, σκεύη κουζίνας κ.ά.). Yπάρχουν όμως και άλλα αξιοθαύμαστα αντικείμενα, όπως πλάκα μαθητή με το κονδύλι της, κλασσικό αγγείο της θηραϊκής γης του 5ου π.X. αιώνα, σφυρίχτρα του παριζιάνικου τραίνου κ.ά.

O χώρος όπου βρισκόταν παλιότερα η κουζίνα της μονής έχει διαμορφωθεί σε Λαϊκό Mουσείο. Στη μία του πλευρά έχει μείνει αυτούσιο το παλιό τζάκι, στο οποίο βεβαίως έχουν τοποθετηθεί διάφορα αντικείμενα και κειμήλια.

Η παλιά κουζίνα και τραπεζαρία του γηροκομείου της Μονής, η οποία είχε λειτουργήσει και ως καφενείο του μοναστηριού, έχει διαμορφωθεί σήμερα στο λεγόμενο “Λεσβιακό Σπίτι”, μια αναπαράσταση δηλαδή ενός παλιού σπιτιού, στο οποίο εκτίθενται σκεύη της λεσβιακής κουζίνας και αντικείμενα της τραπεζαρίας και της κρεβατοκάμαρας, δωρεές κατοίκων της επαρχίας Mηθύμνης.